Biber dolması - 2 kişilik
- 8 adet küçük boy dolmalık biber
- 2 su bardağı pirinç
- 1 adet büyük boy kuru soğan
- 2 adet orta boy domates
- 2 adet acı taze biber
- 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı nar ekşisi ya da yarım limonun suyu
- 1 çorba kaşığı domates salçası
- yarım su bardağı su
- 1 çorba kaşığı zeytinyağı
- 1 çay kaşığı kurutulmuş nane
Soğanlar toplu iğne başı (brunoise doğrama metodu) halinde;
Taze biberleri de bildiğimiz usülde doğrayalım..
Pirinci yıkadıktan sonra su içerisinde 5 dakika kadar bekletelim.
Tavamızda kızdırdığımız zeytinyağına önce soğanları sonra da doğradığımız taze biberleri ekleyelim. Tuzu, pul biberi, salçayı ekleyelim. Malzemeleri kavururken içerisine çok az su koyalım ki kolay karıştırabilelim. Şimdi sıra domateslerde. 1-2 dakika daha pişirdikten sonra suyunu süzdüğümüz pirinci ekleyelim. Çok az daha su ve nar ekşimizi (ya da limon suyunu) da ekleyip 6-7 dakika kadar daha karıştıralım. En son kuru naneyi de ekleyelim ve dolmamızın içini soğumaya bırakalım.
Dolma biberlerin saplarını küçük bir bıçak yardımı ile kapak şeklinde keselim (ileride kullanmayacağımız için atabiliriz). Soğumuş dolma içini bir tatlı kaşığı yardımı ile biberlerin içerisine dolduralım. Üst kısmına ise domates parçaları da ekleyip tenceremize dizelim. Tüm dolmalar hazırlandıktan sonra yarım bardak suyumuzun içerisine bir çay kaşığı nar ekşisi ekleyip tenceremizin içerisine dökelim.
Tencerenin ağzını kapatıp 40 -60 dk kısık ateşte pişirelim.
Soğuduktan sonra afiyetle yiyelim. Yanında yoğurt harika olacaktır.
Afiyet olsun.
4 yorum:
mazeme ver alasını yapayım
slm tarifini aldım ve yaptım çokta güzel oldu...
Tarif gayet anlaşılır, malzemeler kolayda bulunabilecek türden. Yaptım. Sadece harcın suyunu biraz az koyduğum için kuru oldu. Bidahakine daha iyisini yaparım inşallah. Teşekkürler..
güzele benziyor şimdi ilk biber dolmamı yapmak üzere mutfağa gidiyorum,
Yorum Gönder